Boek
Nederlands

Beroemd

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mama droomt stiekem van een filmcarriëre. Op aanraden van haar kinderen doet ze mee aan de audities voor de hoofdrol in een nieuwe film. Het loopt allemaal heel anders dan voorzien. Gijs en Lise stelen echter de show, terwijl mama het met een figurantenrolletje moet doen.
Titel
Beroemd
Auteur
Bart Demyttenaere Wouter Kersbergen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2003
72 p. : ill.
ISBN
90-02-21566-5

Besprekingen

In dit grappige en humoristische seriedeeltje doet de moeder van Gijs en Lise mee met audities voor een rol in een film. Maar moeder is doodsbang voor de kameel waarmee ze in de film moet werken. Gijs en Lise hebben daar geen probleem mee en in plaats van hun moeder krijgen zij een hoofdrol in de film. Daarna stelen ze de show in hun spontane optreden. Gelukkig mag moeder aan het eind van de film tóch nog meespelen. Aardig geschreven boekje in directe stijl, met veel actie en dialogen. Het is door het taalgebruik en de uitdrukkingen duidelijk dat het om een niet-Nederlands boekje gaat (poetsvrouwen, Zoo, nochtans, enkel haar ogen, met twee i.p.v. met z'n tweeën). Een enkele vloek ontsiert het boekje. De zwartwittekeningen maken door hun eenvoud soms een knullige indruk. Grappig boekje voor kinderen vanaf ca. 8 jaar, waar ze met plezier in zullen lezen; voorlezen vanaf ca. 6 jaar. Er zijn vier eerdere delen in deze serie over Gijs en Lise verschenen.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia