Boek
Nederlands

Mijn verhaal

Floyd Landis (auteur), Loren Mooney (medewerker)
Autobiografie van de wielrenner die in 2006 de Tour de France won maar na drie dagen werd beschuldigd van dopinggebruik en zijn titel moest inleveren.
Onderwerp
Landis, Floyd
Titel
Mijn verhaal / Floyd Landis ; i.s.m. Loren Mooney
Auteur
Floyd Landis
Medewerker
Loren Mooney
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Positively false : the real story of how I won the Tour de France
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2007
288 p.
ISBN
9789027457127

Besprekingen

De naam Floyd Landis zal wel altijd verbonden blijven met de Ronde van Frankrijk van 2006. De voormalige knecht van Lance Armstrong kwam die Toureditie zowel uiterst positief als negatief in het nieuws. Eerst sloeg Landis de wielerwereld met verstomming door in een zware bergetappe uit te pakken met het soort monsterontsnapping dat sinds de tijden van Merckx niet meer vertoond was. De kopman van de Phonak-ploeg bracht zijn hopeloos grote achterstand in het klassement terug tot een handvol seconden en legde die dag de basis voor wat zijn eerste Touroverwinning zou worden. Enkele dagen nadat Landis Parijs in de gele trui was binnengereden, raakte echter bekend dat de Tourwinnaar positief had getest op het gebruik van doping. Toen ook het B-staal positief bleek, werd Landis niet enkel voor twee jaar geschorst, maar werd hem ook zijn Touroverwinning ontnomen. De Amerikaan besloot het daar niet bij te laten en ging in beroep. Het resultaat was een verbeten procedureslag, die tot op heden n…Lees verder
De Tour de France is de grootste wielerwedstrijd ter wereld, tussen 1999 en 2005 zeven keer gewonnen door Lance Armstrong. In 2006 is de van een heupblessure herstellende Amerikaan Floyd Landis de grote kanshebber. Na een inzinking in de 16e rit lijkt de gele trui verloren. Maar in de prachtige 17e etappe rijdt hij de concurrentie op ruime achterstand. Hij legt er de basis voor de winst. De vreugde is van korte duur want drie dagen later wordt hij betrapt op het gebruik van testosteron. Een lange strijd volgt waarbij Landis probeert aan te tonen onschuldig te zijn. Zijn verhaal brengt de lezer naar zijn jongste wielerjaren in Amerika en zijn gelovige familie. De Tour staat centraal. Landis wil lang en hard trainen om zijn droom, de Tour winnen, te verwezenlijken. De 'ontmaskering' is dramatisch, maar Landis is overtuigd van zijn onschuld. Met alle macht vecht hij tegen het onrecht dat hem is aangedaan. Het levensverhaal leest vlot, maar duurt lang. Bovendien blijft zelfkritiek achterw…Lees verder

Over Floyd Landis

Floyd Landis (Farmersville, 14 oktober 1975) is een voormalig Amerikaans wielrenner. Hij won in 2006 aanvankelijk de Ronde van Frankrijk. In de week na deze overwinning werd echter bekend dat Landis positief had getest op het gebruik van doping tijdens de Ronde. Ook de contra-expertise was positief, waardoor hij voor twee jaar geschorst kon worden. In mei 2007 werd Landis officieel geschrapt als Tourwinnaar. Op 18 januari 2011 heeft Landis aan de pers verklaard niet terug te keren in het wielerpeloton.

Biografie

Jeugd

Landis werd geboren in een doopsgezinde gemeenschap in het hart van een van de grootste Amish- en mennonietengemeenschappen in de VS. De ouders van Landis stonden er eigenlijk helemaal niet achter dat hun zoon op de fiets klom. Landis was gedwongen in het geheim en vaak 's nachts de fiets te pakken voor een training.

In 1990, zo rond zijn 15de, nam hij het besluit uit de gel…Lees verder op Wikipedia