Luisterboek
Nederlands

Alleen op de wereld

Hector Malot (auteur), Hans Böhm (verteller)
+1
Alleen op de wereld
×
Alleen op de wereld Alleen op de wereld
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De vondeling Rémi (ik-figuur) zwerft met een oude muzikant en diens dieren door het 19e-eeuwse Frankrijk op zoek naar zijn moeder en broertje. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Alleen op de wereld
Auteur
Hector Malot
Verteller
Hans Böhm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sans famille
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2007
4 cd's
Speelduur
4 u. en 45 min.
ISBN
9789061120766

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door schaker en presentator Hans Böhm. Op 8-jarige leeftijd ontdekt Rémi (de ik-figuur) dat moeder Barberin niet zijn biologische moeder is en wordt hij door zijn (pleeg)vader verhuurd aan de rondreizende artiest Vitalis. Na de dood van deze goede oude man staat Rémi plotsklaps 'alleen op de wereld'. Na vele omzwervingen en netelige situaties vindt de jongen uiteindelijk zijn echte familie. Bewerking van een ingekorte versie uit 1919 naar de klassieker uit 1878. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zuid-Frankrijk. Het geeft tevens een indringend beeld van het leefklimaat in armere wijken van steden als Parijs en Londen, waar vooral kinderen kansloos waren. Sommige typeringen, van bijvoorbeeld karakters, zijn zwart-wit aangezet, de ondertoon is moraliserend. Er zijn veel identificatiemogelijkheden. Gehanteerde begrippen uit vroegere tijden zijn vanuit de context te begrijpen. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Hector Malot

Hector-Henri Malot (La Bouille bij Rouen, 20 mei 1830 – Fontenay-sous-Bois, 18 juli 1907) was een Franse schrijver. Hij studeerde rechten in Rouen en Parijs, maar uiteindelijk werd literatuur zijn passie. Hij werkte als literatuurcriticus voor L'Opinion Nationale en als theatercriticus voor Lloyd Français. Zijn veruit bekendste boek is Alleen op de wereld.

Levensloop

Malots vader was een notaris, die als weduwnaar met de weduwe van een hoofdman van het vreemdelingenlegioen samenwoonde. Beiden brachten uit hun eerdere huwelijken twee kinderen mee. Hector was hiervan het jongste kind.

Zijn vader was een starre man die veel waarde hechtte aan een strenge opvoeding. Zijn moeder was echter milder en las de kinderen voor het slapen gaan vaak verhalen over verre reizen voor. Deze verhalen waren veelal geïnspireerd op het leven van haar eerste echtgenoot. Zij stimuleerde Hectors liefde voor verhalen. Toen Hect…Lees verder op Wikipedia