Luisterboek
Nederlands

Hella S. Haasse leest Oeroeg

Hella S. Haasse (auteur)
+1
Hella S. Haasse leest Oeroeg
×
Hella S. Haasse leest Oeroeg Hella S. Haasse leest Oeroeg

Hella S. Haasse leest Oeroeg

Genre:
De grote en natuurlijke vriendschap tussen een Europese en een Indonesische jongen, samen opgroeiend op een theeplantage, kan door verschillende voorvallen niet stand houden.
Titel
Hella S. Haasse leest Oeroeg
Auteur
Hella S. Haasse
Uniforme titel
Oeroeg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2003
3 cd's
Speelduur
2 uur 42 min.
ISBN
90-5444-578-5

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door de auteur zelf. Beschrijving van land en leven in het vooroorlogse Nederlands-Indië, gezien door de ogen van de ik-figuur, het zoontje van een Nederlandse administrateur, dat samen met een Indonesisch jongetje Oeroeg opgroeit. In hun kinderjaren onafscheidelijk ontstaat er in de latere jaren een verwijdering tussen hen, die uitgroeit tot een kloof, als blijkt dat Oeroeg zijn eigen identiteit heeft ontdekt en heeft gekozen voor zijn land en tegen de Hollanders. Mede door de prachtige beeldende taal en sfeer is het verhaal nog steeds een juweeltje binnen de Nederlandse literatuur. In 1993 verfilmd onder regie van Hans Hylkema met Rik Launspach en Martin Schwab. Het boek staat in 2009 centraal in de CPNB-leescampagne in samenwerking met de VOB, 'Nederland Leest'.

Over Hella S. Haasse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Aaron Sikkink

Hélène Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011), auteursnaam Hella S. Haasse, was een Nederlandse schrijfster van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn de in 1948 als Boekenweekgeschenk verschenen novelle Oeroeg, de historische roman Het woud der verwachting uit 1949 en de Indische roman Heren van de thee uit 1992. In 1983 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot op heden ook de enige auteur die drie keer het Boekenweekgeschenk verzorgde.

Biografie

Jeugd

Helene Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 te Batavia (het tegenwoordige Jakarta) geboren als oudste kind van Wil…Lees verder op Wikipedia