Boek
Nederlands
Kinderlijke nieuwsgierigheid naar een mysterieuze koffer onder het bed van hun grootmoeder komt de zusjes Bibiana en Belonísia duur te staan. Het ongeluk verandert hun leven voorgoed, maar brengt ze ook dichter bij elkaar – zo dicht zelfs dat de een letterlijk de stem wordt van de ander.
Op het platteland van Brazilië, waar de ‘afschaffing van de slavernij’ weinig meer was dan een datum op de
Titel
Kromme ploeg / Itamar Vieira Junior ; vertaling en nawoord Marilyn Suy
Auteur
Itamar Vieira Junior 1979-
Vertaler
Marilyn Suy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Torto arado
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2022
315 p.
ISBN
9789044649666 (hardback)

Besprekingen

Dit alles is Brazilië

Lúcio Cardoso schreef een familietragedie van epische proporties, die eindelijk is vertaald. Itamar Vieira Junior laat een andere kant van de Braziliaanse geschiedenis zien in een leerzame, soms wat schoolse roman.

De Braziliaanse schrijver Lúcio Cardoso (1912-1968) kreeg tijdens zijn leven nooit de publieke erkenning waarnaar hij verlangde. Zelfs de vuistdikke roman Kroniek van het vermoorde huis (1959) bracht hem niet het succes waarop hij had gehoopt. De critici reageerden geschokt, niet in de laatste plaats vanwege de breed uitgemeten seksuele relatie tussen een moeder en haar 16-jarige zoon. Maar na zijn dood zou Cardoso's roman uitgroeien tot een klassieker van de moderne Braziliaanse literatuur. En terecht: het is een verpletterende roman.

Naar eigen zeggen wilde de schrijver in Kroniek van het vermoorde huis afrekenen met Minas Gerais, de deelstaat in het binnenland van Brazilië waar hij opgroeide en die hij in zijn roman omschrijft als 'dat platte landschap van lege en door de hitte van de zomer verdorde vlakten', dat wordt bewoond door 'dat afgrijselijke norse volk'. Symbool voor het verval van deze streek staat de familie Menes…Lees verder