Boek
Nederlands

De waarheid van de tourbaas

+1
De waarheid van de tourbaas
×
De waarheid van de tourbaas De waarheid van de tourbaas

De waarheid van de tourbaas

Memoires van de Franse wielrenner en sportjournalist, van 1988 tot 2007 directeur van de Tour de France.
Extra onderwerp
Frankrijk
Titel
De waarheid van de tourbaas
Auteur
Jean-Marie Leblanc
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le tour de ma vie
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2008
392 p.
ISBN
9789054668763

Besprekingen

Jean-Marie Leblanc was twee decennia lang directeur van de Tour de France. In 2007 ging hij met pensioen. In De waarheid van de tourbaas pende de Fransman zijn memoires neer, en die zijn bij momenten niet mals.

De waarheid van de tourbaas heeft nu en dan meer weg van een persoonlijke afrekening dan van een levensverhaal. In een wat oubollige, logge stijl haalt Leblanc, zelf jarenlang sportjournalist bij 'La Voix du Nord' en 'L'Equipe', uit naar journalisten die zijn positie in vraag stelden. Hij gaat daarbij vrij ver door bv. een van hen uit te maken voor 'klerewijf'.

Ook anderen krijgen ervan langs: politici, artsen, UCI-voorzitter Hein Verbruggen (die verweten wordt dat hij te weinig heeft gedaan in de strijd tegen doping) en renners: "Die schimmige Frank Vandenbroucke en enkele van zijn twijfelachtige landgenoten". Ook bolletjeskoning Richard Virenque wordt niet gespaard. Hij zou bij de uitsluiting van Festina uit de Tour van 1998 Leblanc in het oor gefl…Lees verder
De auteur, achttien jaar (1988-2007) de directeur van de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld, geeft op een boeiende manier inzicht in de wijze waarop hij deze jaren heeft beleefd. Organisatie, feestelijkheden, dopingperikelen, de invloed van de politiek, de talloze ontmoetingen met notabelen, het boek is buitengewoon divers en geeft een goed beeld met welk een ingewikkelde materie hij te maken heeft gehad en hoe groot de verantwoordelijkheden waren. Voortdurend netwerken, altijd in gesprek blijven (ook met de criticasters), eindeloos geduld en veel tact hebben bijgedragen tot een prachtige loopbaan. Naast de Tour wordt ook teruggekeken op zijn jeugdjaren, zijn carrière als beroepsrenner en zijn jaren als begenadigd journalist. Deze veelzijdige en intelligente harde werker geeft zijn lezers een meeslepende beschrijving van een indrukwekkend werkzaam leven en deelt met hen op oprechte wijze zijn gevoelens.

Over Jean-Marie Leblanc

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Eric HOUDAS

Jean-Marie Leblanc (Nueil-les-Aubiers, 28 juli 1944) was van 1988 tot en met 2006 directeur van de Société du Tour de France. Tevens is hij een voormalig wielrenner en sportjournalist.

Leblanc studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit van Rijsel. Hij was beroepsrenner van 1966 tot 1971. In 1970 werd hij tweede in de Vierdaagse van Duinkerken. Hij nam tweemaal deel aan de Ronde van Frankrijk, in 1968 (58e) en 1970 (83e), aan de zijde van Jan Janssen en Jacques Anquetil.

Na zijn wielercarrière werd Leblanc journalist voor de wielersport, eerst bij La Voix du Nord, later bij L'Équipe, voordat hij op 19 oktober 1988 werd benoemd tot directeur van de Société du Tour de France. Sinds zijn aantreden is zijn beleid sterk gekenmerkt door doortastendheid, consequentie en pragmatiek. Dit uitte zich onder andere in de Tour van 1998, waarbij de complete ploeg van Festina (met Richard Virenque) uit de Tour werd gezet. Leblanc toonde hiermee aan dat hij zich zee…Lees verder op Wikipedia