Boek
Nederlands

Joris Ockeloen en het wachten

Jeroen Brouwers (auteur)

Joris Ockeloen en het wachten

Genre:
De gedachten van een man die in een kraamkliniek de geboorte van zijn eerste kind afwacht.
Titel
Joris Ockeloen en het wachten
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
155 p.
ISBN
9789025441685 (paperback)

Besprekingen

Een man zit in de kraamkliniek te wachten terwijl zijn vrouw moet bevallen. Al gauw blijkt dat hij angstig is, achterdochtig, en twijfelt over de goede afloop. Het was voor het koppel moeilijk om een kind te krijgen, voor Ockeloen hoeft het eigenlijk al niet meer. Hij komt in een droomtoestand terecht, waarin hij door de kliniek dwaalt en in het mortuarium verzeilt. Een dokter deelt hem mee dat hij een gezond dochtertje heeft, maar dat zijn vrouw bij de bevalling is overleden. In het weekend vóór haar uitvaart reist hij naar de stad van zijn jeugd, waar uitbundig feest wordt gevierd. Hij ontmoet in ongewone omstandigheden de begrafenisondernemer en gaat terug naar het ouderlijk landgoed Abeelenhof, dat een instelling voor zwaar gehandicapte kinderen is geworden. Tegen de psycholoog-directeur slecht Ockeloen "de muur voor de woorden" door over zijn moeilijke huwelijksrelatie te vertellen. Samen met hem bezoekt hij de 'monstertjes' van Nieuwenhagen. Jeugdherinneringen doemen op: hoe h…Lees verder
In een kraamkliniek wacht een man op de geboorte van zijn eerste kind. Zijn vrouw sterft, het kind, een meisje, overleeft de bevalling wel. Het wachten en de tijd na de droeve tijding brengt de man door in gedachtespinsel over zichzelf, zijn vrouw en het kind; hij komt als in een droom terug in zijn eigen jeugd; hij ontmoet de begrafenisondernemer en de beheerder/directeur van een inrichting voor zwaar gehandicapten. Het romandebuut uit 1967 van de auteur (1940) waarvoor hij destijds terecht de Vijverbergprijs kreeg. Op een niet gekunstelde manier wordt er een stukje taalkunst gemaakt, toegankelijk, ook voor wie nog niet veel heeft gelezen, maar boeiend tevens voor kenners van de moderne Nederlandse literatuur. Normale druk; krappe marge.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia