Boek
Nederlands

Hugo Claus, con amore

Marc Didden (redacteur), Suzanne Holtzer (auteur), Hugo Claus (auteur)
Catalogus met essays, gedichten en illustraties bij een tentoonstelling over de veelzijdige Belgische kunstenaar Hugo Claus (1929-2008).
Onderwerp
Claus, Hugo
Titel
Hugo Claus, con amore / onder redactie van Marc Didden ; [met bijdragen van] Remco Campert, Hugo Claus, Kurt De Boodt, Bernard Dewulf, Marc Didden, Paul Dujardin, Suzanne Holtzer, Tjitske Jansen en Caroline Lamarche
Redacteur
Marc Didden 1949-
Auteur
Suzanne Holtzer Hugo Claus Remco Campert 1929-2022 Bernard Dewulf Caroline Lamarche Kurt De Boodt Paul Dujardin Tjitske Jansen Caroline Lamarche
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2018
255 p. : ill.
Aantekening
Uitgave naar aanleiding van de tentoonstelling te Brussel (Paleis voor Schone Kunsten) van 28 februari tot 27 mei 2018
ISBN
9789401450898 (hardback)

Besprekingen

Met dit boek en de gelijknamige tentoonstelling* in het Paleis voor Schone kunsten te Brussel wordt de tien jaar geleden overleden kunstenaar Hugo Claus (1929-2008) geëerd. Beide zijn samengesteld door Marc Didden. Het boek bevat een aantal essays en gedichten, maar vooral veel illustraties die een beeld geven van de mens die Hugo Claus was, schrijver, beeldend kunstenaar, cineast en provocateur. Het beeldmateriaal is gegroepeerd rondom een aantal thema's, zoals de jaren in Oostende, erotiek, verzet en theater. Het is een fraai verzorgde uitgave geworden die geen studie is, geen biografie, maar veeleer een prentenboek vol verrassingen, dat eens te meer duidelijk maakt welk een bijzondere man Hugo Claus was.

Over Marc Didden

Marc Didden (Hamont, 28 juli 1949) is een Belgisch filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist en columnist.

Biografie

Toen hij amper twee jaar was, verhuisde zijn familie naar Brussel. Na zijn Grieks-Latijnse humaniorajaren, eerst in het Sint-Jan Berchmanscollege en later in het Koninklijk Atheneum van Etterbeek, volgde Marc Didden de opleiding Dramaturgie en Regie aan het RITCS. Hij studeerde er af met een proefschrift over Hugo Claus' toneel en een regie van Claus' bewerking van Cyriel Tourneurs The Revenger's Tragedy. Later zou hij via een omweg in de journalistiek in de filmwereld terechtkomen.

In de jaren zeventig was hij vooral actief als journalist en muziekcriticus bij het weekblad Humo en interviewde tal van internationale rockartiesten.

Tussen 1983 en 1992 maakte hij vier films naar eigen scenario's: Brussels by Night, Istanbul, Sailors don't cry en Ma…Lees verder op Wikipedia

Suggesties