De kant van Guermantes

Marcel Proust (auteur)
Titel
De kant van Guermantes
Auteur
Marcel Proust
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le coté de Guermantes
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
623 p.
ISBN
90-234-0139-5

Andere formaten:

Besprekingen

Kameren met Proust

Klassiek Op zoek naar de verleden tijd ligt weer integraal in de boekhandel. In het vijfsterrenhotel in Cabourg waar Marcel Proust de zomers van 1907 tot 1914 doorbracht, gaat Marijke Arijs op zoek naar de betovering van de fantasie. In het antieke koperen bed gaat haar mémoire involontaire aan het werk.

De naam Marcel Proust klinkt u allicht bekend in de oren. U weet wel, die Franse schrijver die op zoek ging naar de verloren tijd en hem meer dan drieduizend bladzijden later keurig wist te hervinden. Dat u zijn meesterwerk hebt gelezen, is minder waarschijnlijk. Logisch, want met zijn 40.881 zinnen, 1.267.069 woorden en 9.609.000 lettertekens is Op zoek naar de verloren tijd de lijvigste roman ter wereld.

Proust is namelijk niet alleen de grootste, maar ook de wijdlopigste twintigste-eeuwse Franse auteur. Zijn labyrintische zinnen schrokken de uitgevers destijds af en het had niet veel gescheeld of zijn levenswerk had nooit het licht gezien. André Gide wees het manuscript af. Bij uitgeverij Ollendorf begrepen ze niet 'dat een meneer dertig pagina's nodig had om te beschrijven hoe hij in bed lag te woelen' en ook bij Fasquelle ving de schrijver bot: 'Na zevenhonderdtwaalf bladzijden van dit manuscript (minstens zevenhonderdtwaalf, want veel bladzijnummers zijn getooid…Lees verder

‘Op zoek naar de verloren tijd’, wellicht de belangrijkste roman van de twintigste eeuw, telt zeven delen. Dit is het derde deel, waarin de verteller de hertogin van Guermantes, van wie hij als jongen een mythologisch geproportioneerde voorstelling had, in persoon leert kennen, nog wel als buurvrouw. In zijn geheel analyseert deze sectie de geheimzinnige betovering, die de haute-volée van de Faubourg St. Germain had voor een petit bourgeois als de hoofdfiguur; de taal die nobele familiale fysieke overeenkomsten spreken, wordt ontcijferd. Leden van de roemruchte Guermantes-familie als Charlus en St. Loup, die in de volgende delen sleutelrollen spelen, worden geportretteerd. Zoals in het gehele werk, zijn ook hier concrete gebeurtenissen slechts aanleiding tot lang uitgesponnen gedachtenweefsels, als webben om de blind voortgonzende tijd in te vangen.

Over Marcel Proust

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (Auteuil (tegenwoordig deel van Parijs), 10 juli 1871 – Parijs, 18 november 1922) was een Frans intellectueel, romanschrijver, essayist en criticus. Zijn vader was een bekende hoogleraar in de geneeskunde en zijn moeder kwam uit een rijke Joodse familie. Vanaf zijn negende levensjaar had hij last van astma. Hij studeerde aan de prestigieuze Sciences Po in Parijs. Hij stierf op 51-jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij won in 1919 de prix Goncourt voor À l'ombre des jeunes filles en fleurs.

Ter ere van Proust heet Illiers thans officieel Illiers-Combray.

Privéleven

Achtergrond

De moeder van Proust was Jeanne Weil, een intelligente en via privé-onderwijs klassiek geschoolde vrouw met een diepe waardering voor muziek en literatuur. Haar ouders kwamen uit machtige, rijke Joodse families die deel ui…Lees verder op Wikipedia