Titel
Sodom en Gomorra
Auteur
Marcel Proust
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sodome et Gomorrhe
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
541 p.
ISBN
90-234-0141-7

Andere formaten:

Besprekingen

Kameren met Proust

Klassiek. Op zoek naar de verleden tijd ligt weer integraal in de boekhandel. In het vijfsterrenhotel in Cabourg waar Marcel Proust de zomers van 1907 tot 1914 doorbracht, gaat Marijke Arijs op zoek naar de betovering van de fantasie. In het antieke koperen bed gaat haar mémoire involontaire aan het werk.

De naam Marcel Proust klinkt u allicht bekend in de oren. U weet wel, die Franse schrijver die op zoek ging naar de verloren tijd en hem meer dan drieduizend bladzijden later keurig wist te hervinden. Dat u zijn meesterwerk hebt gelezen, is minder waarschijnlijk. Logisch, want met zijn 40.881 zinnen, 1.267.069 woorden en 9.609.000 lettertekens is Op zoek naar de verloren tijd de lijvigste roman ter wereld.

Proust is namelijk niet alleen de grootste, maar ook de wijdlopigste twintigste-eeuwse Franse auteur. Zijn labyrintische zinnen schrokken de uitgevers destijds af en het had niet veel gescheeld of zijn levenswerk had nooit het licht gezien. André Gide wees het manuscript af. Bij uitgeverij Ollendorf begrepen ze niet 'dat een meneer dertig pagina's nodig had om te beschrijven hoe hij in bed lag te woelen' en ook bij Fasquelle ving de schrijver bot: 'Na zevenhonderdtwaalf bladzijden van dit manuscript (minstens zevenhonderdtwaalf, want veel bladzijnummers zijn getooid…Lees verder

Vierde deel van de grote romancyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’ van de Franse schrijver (1871-1922). De verteller beschrijft een soiree bij de Prince de Guermantes en zijn tweede verblijf in Balbec aan de kust van Normandië, waar ook de snobistische Verdurins de zomer doorbrengen en waar hij tijdens zijn vorige verblijf Albertine heeft leren kennen. Centraal in dit deel staat de homoseksuele geaardheid van de excentrieke baron de Charlus, een broer van de Duc de Guermantes. De verteller zelf wordt in zijn liefde voor Albertine gekweld door jaloezie, omdat hij haar ervan verdenkt ook lesbische relaties te onderhouden. De voortreffelijke vertaling van Thérèse Cornips behoeft geen aanbeveling.

Over Marcel Proust

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (Auteuil (tegenwoordig deel van Parijs), 10 juli 1871 – Parijs, 18 november 1922) was een Frans intellectueel, romanschrijver, essayist en criticus. Zijn vader was een bekende hoogleraar in de geneeskunde en zijn moeder kwam uit een rijke Joodse familie. Vanaf zijn negende levensjaar had hij last van astma. Hij studeerde aan de prestigieuze Sciences Po in Parijs. Hij stierf op 51-jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij won in 1919 de prix Goncourt voor À l'ombre des jeunes filles en fleurs.

Ter ere van Proust heet Illiers thans officieel Illiers-Combray.

Privéleven

Achtergrond

De moeder van Proust was Jeanne Weil, een intelligente en via privé-onderwijs klassiek geschoolde vrouw met een diepe waardering voor muziek en literatuur. Haar ouders kwamen uit machtige, rijke Joodse families die deel ui…Lees verder op Wikipedia