Boek
Nederlands

Het grote Tourquizboek

Michel Wuyts (auteur)

Het grote Tourquizboek

Honderd vragen gericht op het testen en uitbreiden van historische kennis over de Tour de France.
Titel
Het grote Tourquizboek
Auteur
Michel Wuyts
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2004
182 p. : ill.
ISBN
90-5240-787-8

Besprekingen

Twee vliegen in één klap slaat Michel Wuyts: een uitdagende quiz voor de Tourliefhebbers, en een leuke alternatieve geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Want dit boek is niet zomaar een afwisseling van vraag en antwoord. De antwoorden zijn telkens verhalen van twee pagina's, verteld in de typische stijl van Wuyts, die tijdens zijn life-verslaggeving wel eens durft te vervelen, maar hier niet. Het zijn puntige verhalen, met voldoende afwisseling: Wuyts belicht nu eens een bepaalde wedstrijd, dan weer de volledige carrière of het karakter van een renner, of de carrière na het wielrennen, of de persoonlijke contacten die hij met de renner in kwestie heeft. Wuyts mythologiseert graag (steeds weer die overwinning van Serge Baguet!). Zijn fundamentele sympathie voor de renners komt volledig tot uiting. Waar die ontbrak, zet hij dit zo nodig recht, zoals in het mooie stukje over Miguel Indurain waar hij de renner rechtstreeks aanspreekt. En ja, er zijn de obligate cadeautjes voor zijn va…Lees verder
De auteur, een ervaren sportverslaggever, is reeds van jongs af verslingerd aan de Tour de France. Met velen deelde en deelt hij de liefde voor het testen van Tourkennis in spelletjes en quizzes. Zijn boek speelt hierop in. Hij selecteerde 100 vragen en bracht ze onder in 10 rubrieken of domeinen, over o.a. klimmers, sprinters en pioniers. Van hoofdstuk naar hoofdstuk kan de kennis getoetst of bijgeschaafd worden, omdat iedere vraag zowel een uitdaging als een aanleiding vormt om een stukje Tourgeschiedenis te lezen. Iedere rubriek bevat vragen van 3 moeilijkheidsniveaus, waarvan men de score zelf kan vastleggen. Een van de hoofdstukken is gewijd aan de Nederlanders. Als werkboek biedt deze aanpak een originele methode om wielerkennis over de Ronde van Frankrijk te testen of te vermeerderen. De aanpak kent natuurlijk wel een beperkte houdbaarheid. Met zwartwitfoto's.

Over Michel Wuyts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Paul Hermans

Michel Wuyts (Leuven, 22 december 1956) is een Belgisch journalist, commentator, schrijver en schrijver over de wielersport. Sinds 1 februari 2022 werkt hij voor DPG Media.

Biografie

Wuyts studeerde pedagogische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studie werd hij in de periode 1980-1988 leerkracht aan de Katholieke Normaalschool te Tienen. Van 1988 tot 1993 was hij schooldirecteur in Schaffen bij Diest. In 1993 werd hij journalist bij de sportredactie van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).

Wuyts was vooral bekend als wielercommentator bij de VRT. Hij nam onder andere de Ronde van Frankrijk, het wereldkampioenschap en de meeste klassiekers voor zijn rekening, meestal samen met José De Cauwer en soms met Karl Vannieuwkerke. In het veldrijden gaf hij meestal commentaar samen met oud-wereldkampioen Paul Herygers.

Op 21 februari 2012 werd Michel Wuyts opgenomen in de Confrér…Lees verder op Wikipedia