Boek
Nederlands

Rusland : een geschiedenis

Raymond Detrez (auteur)
+1
Rusland : een geschiedenis
×
Rusland : een geschiedenis Rusland : een geschiedenis

Rusland : een geschiedenis

Chronologisch overzicht van de Russische geschiedenis vanaf de negende eeuw tot 2014, inclusief de ontwikkelingen in de Oekraïne.
Titel
Rusland : een geschiedenis
Auteur
Raymond Detrez 1948-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2008
448 p.
ISBN
9789089180025

Besprekingen

Raymond Detrez is Balkanspecialist en hoogleraar. Hij publiceert zowel internationale gespecialiseerde academische publicaties als boeken over Oost-Europa voor een groter publiek. Deze geschiedenis van Rusland valt duidelijk in de tweede categorie, en biedt een historisch overzicht van de vroegste Slavische steppevolkeren tot de verkiezing van Dmitri Medvedev. Ze is geschreven op niveau, op basis van recente wetenschappelijke literatuur, maar tegelijkertijd ook bevattelijk en helder, en met aandacht voor de grote lijnen.
Het boek opent met een inzichtelijk hoofdstuk over Rusland en de Russen, en wat daar allemaal onder (mis)begrepen kan worden. Gezien de multi-etnische samenstelling van de staat en de geografische expansie van het land in de loop van zijn geschiedenis, kiest Detrez terecht voor een dynastiek uitgangspunt om zijn verhaal te structureren. Een flink deel van zijn geschiedenis werd Rusland immers geregeerd door een vorstelijke dynastie: eerst de Rjoeriks en later de Ro…Lees verder
In dit boek presenteert Raymond Detrez, hoogleraar geschiedenis van Rusland aan de Universiteit Gent, een historisch overzicht dat loopt van de vroegste Slavische steppevolkeren tot aan de verkiezing van Dmitri Medvedev. Het boek opent met een algemeen hoofdstuk over Rusland en de Russen. Daarna volgt een chronologisch historisch overzicht dat werd opgesteld vanuit een dynastiek uitgangspunt, en waarin de nadruk ligt op de politieke en sociaaleconomische toestand na de achttiende eeuw. Een nadeel van deze aanpak is dat hij leidt tot een feitelijk verhaal met veel namen en datums. Gelukkig corrigeert Detrez dit manco door zijn soms mild ironische toon en door verschillende gangbare interpretaties naast elkaar te plaatsen. Verder besteedt hij ook aandacht aan niet-politieke thema's als de ruimtevaart en verwijst hij af en toe naar gebeurtenissen in de Nederlanden. Achteraan volgen een bibliografie en een uitgebreid register. Een erg degelijke geschiedenis voor een groot publiek. Jammer …Lees verder

Over Raymond Detrez

Raymond Detrez (Antwerpen, 1948) is een Belgisch academicus gespecialiseerd in Zuidoost-Europa. Hij is een internationaal erkende autoriteit binnen zijn vakgebied. Zijn boeken worden beschouwd als standaardwerken binnen het Nederlandse taalgebied.

Aan de Universiteit Gent doceerde hij Oost-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis, Oost-Europese literatuur (andere dan de Russische) en Zuid-Slavische talen. Raymond Detrez was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij geschiedenis van de Balkan doceerde. In oktober 2013 ging hij met pensioen, maar blijft vrijwillig medewerker aan de UGent. Raymond Detrez is gehuwd met de Bulgaars-Vlaamse dichteres Maja Panajotova.

Hij was producer bij Radio 3 (het huidige Klara).

Detrez is ere-voorzitter van het Arkcomité.

Lees verder op Wikipedia