Boek
Nederlands

Mijn verhaal

Tom Boonen (auteur)
Tom Boonen neemt in dit boek geen blad voor de mond. Lees over bijgeloof in het peloton, de waanzin van de Ronde van Frankrijk, doping, zijn gevecht met de roddelpers en zijn verhuis naar Monaco. Spraakmakend, zoals altijd.
Onderwerp
Boonen, Tom
Titel
Mijn verhaal
Auteur
Tom Boonen
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2006
285 p., [16] p. pl.
ISBN
90-77941-24-X

Besprekingen

Tom Boonen begint zijn verhaal met een adembenemend verslag van de laatste kilometers van het wereldkampioenschap op de weg in Madrid, dat hij zoals bekend in de spurt won. Boonen vertelt met verve, bv. wanneer hij uitlegt wat er met hem gebeurde in de laatste meters bij zijn eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Het verhaal van zijn jeugdjaren, met veel kattenkwaad, kwetsuren en een gebrek aan enthousiasme voor de school, doet nogal eens denken aan De Witte van Ernest Claes. Boonen doet wat hij wil, trekt zich niet zoveel aan van wat zijn ouders wel zouden willen en ontpopt zich tot een sympathiek brutaaltje. Ook verder blijft de taal plastisch, bv. wanneer Boonen verwijst naar bondscoach De Cauwer, die vindt dat de jonge Boonen met dat 'dik gat' niet echt geschikt is voor het serieuze fietswerk. Het wordt een humoristische rode draad in zijn vertelling. Humor tref je ook aan in de weergave van een dagdroom waarin hij een ultrakort gesprekje met de ongenaakbare Lance …Lees verder
Deze autobiografie van de succesvolle Vlaamse wielrenner Tom Boonen werd afgewerkt voor het wereldkampioenschap 2006, maar opent wel met een uitgebreid verslag van het vorige WK, dat Boonen won. Vlot en innemend verteld, en dat geldt ook voor de rest van het boek, dat door de uitgevers geredigeerd werd op basis van interviews met de renner. Afwisselend ernstig en schertsend, met af en toe plastische en krachtige woorden, vertelt de renner over zijn gelukkige jeugd en kwajongensstreken, de moeizame eerste profjaren, de bewogen overgang van US Postal naar Quickstep, zijn levensbedreigende darmproblemen in 2004, de vele successen, doping en de overdreven media-aandacht die hem blijkbaar steeds meer stoort. Naast boeiende wedstrijdverslagen krijg je ook een goed inzicht in het reilen en zeilen van een wielerploeg. Een fotokatern voegt nog wat kleur toe. Achteraan volgen een ludieke vraag-en-antwoord reeks en zijn erelijst tot augustus 2006. Het voorplat wordt gesierd door een modieuze fot…Lees verder

Over Tom Boonen

Tom Boonen (Mol, 15 oktober 1980) is een Belgisch voormalig wielrenner. Hij was beroepsrenner van 2002 tot 2017 en werd in 2005 wereldkampioen. Boonen won drie keer de Ronde van Vlaanderen en vier keer Parijs-Roubaix. Hij werd ook tweemaal Belgisch kampioen en won in 2007 het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk.

Carrière

Jeugd

Nadat Boonen al het Belgisch scholenkampioenschap wielrennen en het Belgisch scholenkampioenschap veldrijden had gewonnen, begon hij in 1995 bij de nieuwelingen echt aan zijn wielerloopbaan. In zijn eerste jaar won hij slechts één wedstrijd, maar het volgende jaar wist hij zeventien keer als eerste over de meet te komen. Bij de junioren won hij in totaal zestien wedstrijden, waaronder twee keer het provinciaal kampioenschap tijdrijden. In 2000 won Boonen Parijs-Tours voor beloften en een jaar later werd hij Belgisch kampioen.

<…Lees verder op Wikipedia