Luisterboek
Nederlands

De brief voor de koning

Tonke Dragt (auteur), Willem Nijholt (verteller)
+1
De brief voor de koning
×
De brief voor de koning De brief voor de koning
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Eén van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Met deze daad bewijst hij pas een echte ridder te zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
De brief voor de koning
Auteur
Tonke Dragt
Verteller
Willem Nijholt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2008 | Andere uitgaves
14 cd's
Speelduur
ca. 17 uur
ISBN
9789047603481

Andere formaten:

Besprekingen

De brief voor de koning verscheen oorspronkelijk in 1962. Het tweede kinderboek van Tonke Dragt werd al snel een klassieke ridderroman. In 1963 kreeg het boek de Gouden Griffel, en in 2004 werd het boek verkozen tot de 'Gouden Griffel der Gouden Griffels'. Intussen zijn er een twintigtal drukken van verschenen, goed voor zo'n 130.000 exemplaren. In het voorjaar van 2008 kwam de verfilming in de bioscoop, en in 2005 verscheen Dragts boek ook als luisterboek. De 14 cd's, die nu aan een vierde druk toe zijn, bieden de luisteraar 17 uur spanning en avontuur.

Het verhaal speelt zich af in de fictieve middeleeuwse riddertijd. Hoofdpersoon is de 16-jarige schildknaap Tiuri, die de avond voor hij tot ridder geslagen wordt, wegloopt uit de verplichte nachtwake omdat een oude man hem om hulp vraagt. Dat is het begin van een lange reis vanuit het land ten westen van de Grote Bergen, waar koning Dagonaut regeert, naar het land ten oosten van die bergen, het rijk van koning Unauwen…Lees verder
Integrale weergave van het gelijknamige boek*, waarvoor de auteur de Griffel der Griffels heeft ontvangen. Tot ridder geslagen worden is een grote eer, maar Tiuri bewijst een ridder te zijn ook zonder ridderslag: bij een verzoek om hulp neemt hij een moeilijke opdracht over en volbrengt die na een gevaarlijke tocht. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. Willem Nijholt weet deze jeugdklassieker zo spannend en meeslepend te vertellen dat de luisteraar volledig in de ban raakt van de belevenissen en avonturen van Tiuri. Verfilmd door regisseur Pieter Verhoeff met in de hoofdrollen Yannick van der Velde, Quinten Schram, Victor Reinier en Daan Schuurmans. Kleurenfoto van de verfilming op de omslag.

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze tere…Lees verder op Wikipedia