Bibliotheek Neteland organiseert in het najaar van 2022 opnieuw een lezingenreeks. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven is wel nodig. Bekijk de flyer en reserveer hieronder tickets!

 

De rationeelste mens ter wereld

Ruben Mersch, vrijdag 14 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek van Herentals

We zijn er vaak van overtuigd dat we rationele wezens zijn, maar is dat wel zo?
De informatie die ons dagelijks overspoelt bevat vaak halve waarheden en regelrechte leugens. Toch nemen we veel van die info voor waar aan. Ruben Mersch, filosoof en bioloog, onderzocht de valkuilen in ons redeneervermogen en ontmaskert de idioot in elk van ons. Tijdens deze lezing ontdek je of ook jij vatbaar bent voor oogklepdenken.
Na een inleidende quiz licht Ruben toe waar en waarom de deelnemers in de fout zijn gegaan. Verwacht je aan een amusante tocht door een universum van herkenbare drogredenen, misvattingen, illusies en
dwaalgedachten. 

Ruben Mersch

Bestel hier je tickets

Bitcoin voor beginners

Levi Haegebaert, donderdag 27 oktober, 20.00 uur, GOC Ter Voncke in Herenthout

Steeds meer mensen ontdekken de bitcoin, de virtuele munt waarin je kan handelen zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. Sinds het ontstaan is de waarde van de virtuele munt spectaculair gestegen maar ook gedaald. Hoe werkt Bitcoin nu precies? Wat is Blockchain-technologie en wat zijn de toepassingen ervan?
Bitcoin-expert Levi Haegebaert geeft een helder inzicht in de technologie achter Bitcoin. Hij ontrafelt de toepassingsmogelijkheden, mechanismen en hoe je er zelf mee aan de slag kan.

Levi Haegebaert

Bestel hier je tickets

Rusland en het Westen

Prof. Tom Sauer, donderdag 24 november om 20.00 uur in de bibliotheek van Grobbendonk

Onze wereld staat in brand, maar we kunnen die brand blussen. Tom Sauer, prof. internationale politiek (UA), pleit onomwonden tegen het doemdenken. Uiteraard moeten we eerst begrijpen waarom Poetin Oekraïne onveilig maakt en er nog altijd vijftienduizend kernwapens zijn. In deze lezing beschrijft Tom Sauer haarfijn hoe al die bedreigingen niet zomaar uit de lucht komen vallen. De complexe gevaren in onze wereld hebben duidelijke oorzaken die we vaak zijn vergeten of negeren. De rode draad is het gevoel dat individuen en staten verbindt. Omdat ze zich genegeerd voelen, vallen ze ten prooi aan frustratie en woede.
Met alle gevolgen van dien. We kunnen de strijd voor vrede winnen door te streven naar meer
gezamenlijkheid.

Tom Sauer

Bestel hier je tickets

Echo's uit de kosmos

Prof. Katrien Kolenberg, donderdag 1 december om 20.00 uur in de cafetaria Thomas More in Vorselaar

Alle mensen delen het firmament, dat bij heldere nacht schittert met sterren. We leven allemaal op een kleine, herbergzame planeet, onze Aarde, op haar baan rond een vrij gemiddelde maar toch bijzondere ster, onze Zon. We ervaren het Universum op onze eigen manier, en bedenken steekhoudende verklaringen voor wat we rondom ons waarnemen.

De eeuwenoude vraag - of er elders ook leven zou kunnen bestaan - kunnen we nu meer dan ooit op een wetenschappelijke manier proberen te beantwoorden. In deze voorstelling maken we een reis door de Kosmos, van planetenbevingen over sterrengezang tot samensmeltende zwarte gaten, om uiteindelijk terug te komen tot die vraag: 'Zijn we alleen?'.

Deze lezing is een samenwerking tussen Bibliotheek Neteland en Thomas More Vorselaar.

Katrien Kolenberg

Bestel hier je tickets